woensdag 10 oktober 2007

Krantje?

Nieuws is in Suriname niet eenvoudig te missen. TV hebben we niet maar er zijn meer dan vijf Surinaamse zenders, die overigens niet alleen top-programma’s doorgeven (wel veel voetbal en dagelijks zelfs journaal en NOVA).
Er zijn ook meer dan vijf radioprogramma’s die vaak luidt uit auto’s knetteren, of te horen zijn in in winkelcentra. Of de bewaker bij het zwembad luistert via de radio naar lange redevoeringen in het parlement, zoals kapper Herman naar dezelfde debatten op de TV luistert.
Maar vooral het aantal kranten is opmerkelijk voor dit land, nu ja, voor deze stad, erbuiten worden volgens mij nauwelijks kranten gedistribueerd. ’s Ochtends de Surinaamse Times, de Ware Tijd en Dagblad Suriname.’s Middags de West en er zouden plannen zijn voor nog een vierde, De Waarheid.
Aan huis wordt nauwelijks bezorgd, je koopt de krant in de winkel of bij de venters langs de weg bij stoplichten. En ze zijn altijd rond het middaguur uitverkocht, ongelooflijk. Ze kosten een SRD, een eurokwartje. En vallen helemaal niet tegen, zeker de beide eerste zijn breed en goed leesbaar. De Times is wat mooier opgemaakt, groter formaat, met kleurenfoto’s, de is Tijd wat serieuzer, saaier ook wel, meer regeringsvolgend.
De Times maar vaak ook de anderen hebben bijna dagelijks een door lezers gemaakte foto van een autocrash op de voorpagina. Of een net gevonden stoffelijk overschot in het bos, of een opgedregde brugspringer of zelfs een keer een verbrande bejaarde. Daarom kopen we de krant pas na het ontbijt.
Sport hebben ze ook, een bladzijde vol Europese voetbalfeiten (Robben speelt morgen, Seedorf vindt dat Kaka uitblinkt en meer non-nieuws), verder een bladzijde Bollywood en een bladzijde Paris of Britney. Gelukkig echter ook 2 bladzijden Nederlands nieuws, twee bladzijden Engelstalig nieuws en een kinderpagina.
Maar de mooiste is de autopagina. De nieuwe snufjes van Mercedes, Alpha, en freakstories over designercars. Of soms een krantenbladzijde vol nieuwe telefoongadgets, allemaal zaken die hier in Suriname nooit gekocht zullen gaan worden, op een heel enkele grootverdiener na dan. Maar zo droomt iedereen van andere tijden, betere auto’s, slimmere gadgets voor je mobieltje. Voorlopig biedt de enige aanbieder, Telesur niet eens de optie aan om voicemail te gebruiken op de cellphones.

Geen opmerkingen: