maandag 3 december 2007

Eindelijk : Palumeu !


Lydia en Timon zijn per vliegtuig vertrokken naar inheems dorp Palumeu, een van de meest verre bestemmingen voor toeristen. Hoewel ook rondom Paramaribo inheemsen en marrondorpen zijn, is het niet door de stad verpeste dagelijks leven het best zichtbaar ver van de stad, zoals we eerder aan de Surinamerivier ontdekten waar prachtige marrondorpen zijn.
Nu is Lydia dus op zoek naar het echte inheems leven, al is Palumeu, enkele honderden kilometers bosinwaarts eigenlijk een nog maar recent gegroeide nederzetting, gegroeid na de komst van … het bezoekerscentrum van de reisorganisatie. Er is over geschreven in het boekje ‘Groeten aan de koningin’ van NRC-journaliste Karin Anema. Suriname telt op 400.000 inwoners (zoveel als … Drenthe) maar 2,4 % inheemsen, zo’n 10.000. Het grootste deel in of rond de stad, ca 1000-2000 in het beboste binnenland.
Timon heeft als speciale opdracht alle jachtinstrumenten te fotograferen waarover hij op school leerde; speer, pijl en boog, visnetten en geweer. Een opdracht van ons om zijn twee verzuimdagen goed te maken … Klasgenoten zijn echter nauwelijks in het ver naar het zuiden gelegen Palumeu geweest, een reisje erheen is bijna zo duur als een retourtje Amsterdam. En dan weten de meeste Surinamers het wel !

Geen opmerkingen: